Patriotisme
I går var jeg på en længe ventet og med spænding imødeset ekskurtion med navnkundige 10.ø. Som et led i undervisningen - vi har i disse uger om patriotisme, nationalromantik og nationalisme - tog vi fra Vejle kl. 8 med kurs direkte mod Dybbøl Historiske Center. Kl. 10 ankom vi - og sikke en oplevelse, der ventede de næste 4 timer - rundvisning på centret, hvor bla. et par elever blev klædt ud som soldater, og derefter til den nærliggende skansegården, hvor vi spiste. Efter maden var spist skulle 4 af eleverne, som imellemtiden var blevet udnævnt til kommandant, styre deres gruppe og udføre en ordre. Telegrafisterne skulle under Kommandant Mette lave en forbindelse mellem 2 telegrafer, så der kunne sendes morsekode. Forplejningsgruppen skulle under chefkok Ulrik lave Byggrød og pandekager efter Madam et-eller-andets kogebog fra 1864 over levende ild. Skansegruppen skulle under kommandant Lea lave pilekurve, så jorden på skanserne ikke styrtede sammen og sidst men ikke mindst skulle arbdejsgruppen under kommandant Sune fremstille 2 palisadepæle af et træ, som de selv fældede. At fælde et træ skaber lys til et nyt - med mindre Sune og Jens lægger træet ned - for så lander det præcis oven i det nye!
Posterne gik godt, maden smagte og besøget på skansegården rundedes af med at naturvejlederen gav hver enkelt håndtryk og mindede om, at håndtrykket er en god tradition, hvor man viser imødekommenhed og at man ikke har våben i hånden.
Derfra gik turen til grænsekiosken, hvor sodavand i stride strømme blev læsset ombord på den fine bus og så kunne vi ellers komme nordpå igen. Fredericia var næste station. Vi lånte missionshuset til at spise aftensmad i og så skulle vi ellers på voldene og en stedkendt elev fik os på en ordentlig tur, så vi fornemmede lidt at det store bygningsværk, som voldene er.
Sidst, men absolut ikke mindst, skulle vi i Sct. Michaelis Kirke, hvor sogne- og garnisionspræst Peter Jeacobsen, min gamle ven og rumbo fra Århustiden, skulle fortælle om kirkens placering i krigene i 1848-50 og igen 1864. Det var meget underholdene og ind i det hele flettede Peter den perfekte afrunding med en sammenkobling mellem det blod som flød i de sønderjyske krige og det blod som flød fra Jesus på korset og som i kirken er symboliseret med en rød løber.
Alt i alt en helt perfekt dag med fremragende vejr og positive, rare, søde og lærelystne elever. Det må da blive en tradition.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar